Další koncert k Roku české hudby

Tentokrát ze členů Klubu moravských skladatelů a uskutečnil se v koncertním sále brněnské Konzervatoře 11.11. 2014. Nejmladší generace byla zastoupena Kateřinou Růžičkovou, jejíž tři klavírní skladby – Klíčení, Zimní nokturno a Ostinato rock, tíhnoucí spíše k romantickému projevu a dobře klavírně stylizované přednesla Romana Cholastová.

Rozsáhlejší skladba Jana Šimíčka Brněnský Prométheus byla dle autorova vyjádření inspirována obrazem Antonína Procházky „Prométheus přinášející lidstvu oheň“. Přes sedm dílčích částí vyzněla jako jednovětá v interpretaci Tria romantique – Lubomír Čermák housle, Martin Švajda violoncello a Jan Šimíček klavír – autor zde byl i jako interpret.

Nedlouhý, ale velmi vtipný Hornový song Mojmíra Bártka, věnovaný každoročnímu setkání hornistů v Žehušicích, navodil v provedení Brněnských hornistů (Milan Mrazík, Antonín Kolář, Lukáš Korec Miloš Kovařík) velmi srdečnou atmosféru. Titíž interpreti se uvedli pak i ve skladbě zcela odlišné, aspoň dle názvu: byly to „Nostalgické tóny – za všechny hornisty na věčnosti“ od Pavla Blatného.

Závěr koncertu patřil Milanu Slimáčkovi a jeho Šestému smyčcovému kvartetu, který zazněl v premiéře, jako ostatně většina skladeb tohoto večera. Skladbu nastudovalo Graffovo kvarteto (Štěpán Graffe a Lukáš Bednařík housle, Lukáš Cybulski viola a Michal Hreňo violoncello) a dle autorových slov – „jde o syntézu minulé a novější hudby tak, jak ji vyznávali klasikové dvacátého století“.

 

V.L.

Napsat komentář