30.11.2016 – Dny mladých interpretů

 

 Nikol BÓKOVÁ – klavír 

Kateřina Růžičková : Čtyři klavírní kusy (výběr) Largo, Vzpomínka

Maurice Ravel : Miroirs (Zrcadla)

Noctuelles (Můry)

Oiseaux tristes (Smutní ptáci)

Une Barque sur l´Ocean (Bárka na moři)

Alborada del grazioso

La Vallée des Cloches (Údolí zvonů)

  


Metoděj DVOŘÁK – tuba

Jana RYŠÁNKOVÁ – klavír

Mojmír Bártek : Tubofonium

Barbara York : Through Tunnel

Juraj Filas : Concerto for Tuba and Windorchestra

 

Koncertní sál Konzervatoře v Brně, Lužánecká 14

Středa 30. listopadu 2016 v 19 hodin

 

Nikol BÓKOVÁ

Česká klavíristka Nikol Bóková je posluchačkou JAMU v Brně ve třídě Jana Jiraského. Navštěvuje první ročník magisterského stupně, na který navázala po ročním studiu na Hudební akademii Karola Szymanowského v Katovicích, kde měla možnost rozvíjet svou interpretaci pod vedením Zbigniewa Raubo a Joanny Galon-Frant. Roku 2012 završila šestileté studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě pod vedením Hany Kundrátové. V témže roce vystoupila potřetí s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Letos byla oslovena ke spolupráci s předními českými tělesy (Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Brno).

Se sólovým repertoárem Nikol Bóková vystoupila kromě České republiky v Německu, Polsku, Slovensku a Itálii.

Jako součást ukončení bakalářského studia nahrála kompletní opus 33 Etudes- Tableaux Sergeje Rachmaninova. Od roku 2016 nahrává vybrané klavírní skladby pro Český rozhlas.

Jejím posledním soutěžním úspěchem byla 1. cena na Mezinárodní soutěži Vítězslava Nováka (2015). Je také laureátkou mnoha dalších soutěží, např. Val Tidone Young Talents Competition (2014), Maccagno in Musica (2008), Musica Insieme v Itálii (2009), International Piano Competition of Ferenc Liszt v Maďarsku (2011) a Klavírní soutěž Bohuslava Martinů v Praze (2007).

Jakožto pravidelný účastník interpretačních kurzů, vedených renomovanými pianisty, se v minulém roce aktivně účastnila například masterclassu Nikolaje Luganskyho.

Její repertoár se pohybuje v rozmezí od baroka až po současnost, konkrétně se zaměřuje nejvíc na hudbu přelomu 19. a 20. století. Souběžně se sólovou interpretací se věnuje také komorní hře.  

Metoděj DVOŘÁK (1991)

po maturitě na konzervatoři v Brně studoval rok v Teologickém konviktu v Olomouci. Poté se vrátil na brněnskou konzervatoř a absolvoval ji v roce 2015. Dále pokračuje ve studiu hry na basovou a kontrabasovou tubu na JAMU ve třídě Mgr. Art. Pavla Bureše.

Zúčastnil se řady soutěží, např. v roce 2010 Celostátní soutěžní přehlídky konzervatoří v Ostravě – 1. cena, v roce 2016 Mezinárodní interpretační soutěže v Markneukirchenu a rovněž Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně, kde získal čestné uznání a cenu Opus musicum pro nejlepšího českého účastníka. Absolvoval také workshopy, roku 2010 s Melem Culbertsonem v Praze a roku 2012 s Paulem Halwaxem v Brně, spolupracoval např. s orchestrem Městského divadla v Brně a s Czech Virtuosi. Od r. 2014 Metoděj Dvořák vyučuje na ZUŠ Bohuslava Martinů v Poličce a letos se stal členem Akademie Filharmonie Brno.

Napsat komentář