25.11.2014 – Dny mladých interpretů

Úterý 25. 11. v 19.00, Sál Konzervatoře v Brně, Lužánecká 14


 

Anežka Vargová (flétna), klavírní spolupráce Radim Pančocha

Paul Taffanel: Fantasie na operu „Čarostřelec“ pro flétnu a klavír
Vlastimil Lejsek: Invence pro flétnu a klavír 
Frank Martin: Ballade 

Iva Bartošová (klavír), orchestr konzervatoře v Brně řídí Aleš Podařil

Milan Slimáček: Lyrická preludia pro klavír
II.     Larghetto
IV.   Allegro ma non troppo

George Gershwin:  Tři preludia
George Gershwin:  Rhapsody in blue

„Life is a lot like a jazz. It’s best when you improvise.“Georgie Gershwin


 

Anežka Vargová (1992) začala hrát na příčnou flétnu v osmi letech u Mgr. Petra Riese. U něj pokračovala i na Konzervatoři v Českých Budějovicích, kde navíc začala navštěvovat též hodiny MgA. Jakuba Riese. V současné době studuje 3. ročník  JAMU v Brně u prof. Václava Kunta. Anežka je několikanásobnou vítězkou a laureátkou soutěží v sólové i komorní hře. Mezi její nejvýznamnější úspěchy patří

1. cena na Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka v Brně (2014), finálová účast na Mezinárodní flétnové soutěži v Budapešti (2013), 1. cena na mezinárodní soutěži Antona Ebersta v srbském Novem Sadu (2011), 1. cena na mezinárodní soutěži PRO BOHEMIA (2010), absolutní vítězství na Soutěžní přehlídce konzervatoří a hudebních gymnázií České republiky v Ostravě a Teplicích (2009, 2012), 1. cena na Mezinárodní soutěži dechových nástrojů v polské Wroclavi (2009) a 1. cena na mezinárodní rozhlasové soutěži komorních souborů Concertino Praga (2009). Šestkrát také vystoupila jako sólistka s Jihočeskou komorní filharmonií a účastnila se též několika zahraničních koncertů (např. ve francouzském městě Lorient, polské Wroclavi, v Římě).  Nedávno se též stala členkou Orchestrální akademie České filharmonie a Filharmonie Brno a za své úspěchy byla oceněna řadou stipendijních cen.

 

Iva Bartošová (1987) se hře na klavír začala věnovat ve svých pěti letech pod vedením brněnské pedagožky Jaroslavy Kotmelové a v této době se zúčastnila  úspěšně několika klavírních soutěží (1. místo v krajském kole a ocenění  v  celostátním kole soutěže ZUŠ, 2. místo v soutěži ve čtyřruční hře „Per quatro mani“ a ocenění v soutěži „Prague Junior Note“). Ve studiu klavíru pokračovala na brněnské konzervatoři ve třídě Mgr. Inny Aslamas. V roce 2008 absolvovala úspěšně šestileté studium Klavírním koncertem č. 2 F dur Dmitrije Šostakoviče ve spolupráci se symfonickým orchestrem konzervatoře Brno. Bakalářské i magisterské studium klavíru ukončila na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, obor koncertní klavír pod vedením Prof. Idy Černecké. Mimo sólové hry se věnuje také komorní a čtyřruční hře, úspěšně doprovází různé sólisty na koncertech a svoje umělecké vzdělání rozšířila roční stáží na Musikhochschule v rakouském Grazu a aktivní účastí na mezinárodních mistrovských kurzech u významných českých i zahraničních pianistů. Vystupuje pravidelně na koncertech i festivalech u nás a v zahraničí (Dánsko, Německo, Rakousko, Slovensko, USA) a její klavírní repertoár zahrnuje skladby všech epoch od baroka až po současnost. Věnuje se též rozvoji soudobé hudby a nastudovala i několik premiér současných brněnských autorů. V roce 2009 získala na mezinárodní klavírní soutěži v německém Mnichově Cenu za nejlepší provedení romantické skladby. V roce 2010 podnikla společně se svou matkou Hanou Bartošovou měsíční koncertní turné v USA. Koncerty byly zaměřené na méně obvyklé duo klavír – varhany, interpretky se zde představily především s českou hudbou a hudbou amerických spirituálů. Na prvním koncertu vystoupila Iva na základě výběru CD nahrávky sólovým recitálem ve Washingtonu D. C. v Kennedy center of performing arts, Milenium stage a recitál byl nahrávaný živě. Své dosavadní znalosti si nadále rozšiřuje i aktivní účastí na jazzových workshopech. V současné době se věnuje také vlastním improvizacím ovlivněných vážnou hudbou a jazzem. Jednu z nich si zahrála veřejně v rámci letošního czechjazzworshopu v Praze s anglickým saxofonistou Robertem Osianem. 

Napsat komentář